Swedana: een ontgiftende stoombehandeling.

Swedana

Swedana (zweettherapie) is een eeuwenoude ontgiftende stoombehandeling in een gesloten houten kist met 10 soorten kruiden. Het hoofd ligt buiten de kist. Deze behandeling schept vrij snel een evenwicht door het krachtig elimineren (afvoeren) van afvalstoffen zoals o.a. lymfevocht, zuren,….
De swedana activeert en ondersteunt ook de werking van belangrijke processen in ons lichaam zoals de immuniteit, metabolisme en de eliminatie van afvalstoffen die ons lichaam mentaal en lichamelijk zwaar kunnen belasten.

Dit is een aanrader voor mensen met gezwollen benen en handen, pijnlijke gewrichten, een moeilijke vertering en/of zwaar gevoel van de maag. Deze behandeling kan aangewezen zijn voor mensen met darm, lever en gal of hiermee gerelateerde problemen.

 

Shirodhara

Shiro betekent hoofd en dhara staat voor vloeiende stroom.

Bij een Shirodhara behandeling wordt er met behulp van een speciale regelbare Ayurveda tool een continue stroom gegoten van Ayurvedische kruidenolie op het voorhoofd (op de plaats van het derde oog, het gebied van de Anja Chakra) en tussen de slapen. Door het ontspannende effect van de warme olie op het voorhoofd, worden ook onze gedachten gezuiverd waardoor mentale druk wordt verlicht. Na een Shirodhara voel je je lichamelijk en geestelijk lichter en helderder. Het zorgt voor verjonging, optimaliseert de circulatie van voedingstoffen voor lichaam en geest.

Het stimuleert de werking van de hypofyse en de hypothalamus, die onder meer de hormoonbalans in ons lichaam regelen. Door de Shirodhara behandeling wordt bijvoorbeeld de afscheiding van serotonine gestimuleerd, een hormoon dat ons gevoelens van rust en welbehagen geeft.

Shirodhara is een belangrijke en zeer effectieve Ayurvedische behandelmethode die kan worden ingezet bij de meeste neurologische problemen/ psychische klachten, stress, zenuwspanning en slaapstoornissen. Shirodhara kan ook als preventieve behandeling worden toegepast ter voorkoming van voorgenoemde klachten.

Behandeling

  • Vooraf wordt er een hoofd-schedelmassage gegeven van ongeveer 30 minuten.
  • Daarna volgt de er gedurende 35 à 45 minuten een dun stroompje warme olie op het voorhoofd.
  • Voor ontspanningsdoeleinden / preventief : Af en toe, of wekelijkse behandeling.
  • Intensievere behandeling : Dagelijkse / wekelijkse behandeling.

Aanbevolen bij

Stress en spanning, Slaapproblemen, Geheugenzwakten, Hoofdpijn, Migraine, Nerveuze aandoeningen, Futloosheid, Sinusitis, Vermoeidheid/ burn-out, Depressie, Vastzitten van emoties, Geheugenverlies, ADHD, Ontwikkelen van intuïtie.

Voordelen

Shirodhara zorgt voor eliminatie van hoofd- en vata ziekten die nek, ogen, oren, neus en zenuwsysteem beïnvloeden. Het gaat stress tegen en de effecten daarvan op het zenuwstelsel.

Het vertraagd de hartslag en je ademhaling. Eveneens verlicht het slapeloosheid, astma, haarproblemen, spanning, bezorgdheid, woede, chronische hoofdpijnen, reuma, hoge bloeddruk, geeft mentale ontspanning. Er ontstaat een gevoel van helderheid en openheid en maakt het lichaamsnatuurlijk gevoel van balans en harmonie wakker, het laat je in een staat van vrede en kalmte drijven en het kalmeert de psyche. Shirodhara wekt een meditatief gevoel op.

Voetreflexmassage

voetmassage waarbij vooral gedrukt wordt op bepaalde punten op de voeten die connecteren via zenuwbanen met organen of bepaalde delen van het lichaam. Door een druk te geven op die bepaalde punten zal het lichaam reageren en een signaal geven zodat er een zelfherstel start.

Massages worden gegeven met een warme kruidenolie die op zich reeds een ontgiftende en rustgevende werking heeft.

Hoofdmassage (Head Abbayang) is een hoofd-en schedelmassage. Dit brengt onmiddellijke rust en ontspanning. Aangewezen voor mensen die een slechte nachtrust hebben of die klachten hebben zoals spanningshoofdpijn en migraine. Het brengt ook een geestelijke rust.

Rugmassage & lichaamsmassage willen algemene ontspanning creëren. De olie heeft ook een voedende waarde op de huid. De massage wordt al dan niet krachtig uitgevoerd al naargelang de klant het wenst. Indien er spierspanningen zijn bijvoorbeeld op de rug wordt die losgewerkt en dit door onder andere op de marmapunten te drukken.