De dosha's zijn het functioneel principe dat ervoor zorgt dat we gezond blijven en dat we de dagelijkse portie stress aankunnen

Ayurveda is één van de oudste wetenschappelijke medische systemen ter wereld (3000j voor Chr.), met een jarenlang klinische ondervinding. Niettemin is het niet enkel een geneeskundig systeem in de conventionele zin van het genezen van ziektes. Het is eveneens een levensfilosofie die ons aanleert hoe de gezondheid te beschermen en te verdedigen. Ayurveda behandelt de mens als een “geheel”, een combinatie van lichaam, geest en ziel. Het is daardoor een waar holistisch en compleet medisch systeem. Het woord “Aju”betekent alle aspecten van het leven van de geboorte tot de dood. Het woord “Veda” betekent kennis of wetenschap. Vandaar dat Ayurveda staat voor de wetenschap waardoor het leven in zijn geheel wordt begrepen.Het is een levenswijze die zowel het dieet, de geneeswijze en het gedrag beschrijft dat heilzaam of schadelijk is voor het leven. Fitheid, gezondheid en een lang leven is een universele wens van mensen.

Volgens Ayurveda erft elk van ons een unieke verdeling van de drie dosha’s die onze persoonlijke mentale en fysische kenmerken of prakruti vormen. De meesten onder ons hebben twee dosha’s die onze geaardheid domineren, de derde dosha zal een mindere rol spelen. De drie dosha’s noemen: vata, pitta, kapha.

De dosha’s zijn het functioneel principe dat ervoor zorgt dat we gezond blijven en dat we de dagelijkse portie stress aankunnen

Niettemin zal een aanhoudende stresstoestand het harmonieus functioneren van deze dosha’s of bio-energieën verstoren. Gestoorde bio-energieën manifesteren zich in ziekte.

Evenwichtige vata

Aanstekelijk blij, enthousiast en energiek. Helder en alert van geest, innerlijke stemming is vrolijk. Gevoelig voor verandering van omgeving. Opgewekt, sprankelend en prikkelbaar, onvoorspelbaar, fantasierijk en praatgraag. Is de koning(leider) van de dosha’s. Als vata uit balans is, dan volgt er onevenwicht in pitta en kapha.

Verstoorde vata

Trillingen en krampen. Zenuwstoornissen, angst, depressie. Praten zonder conclusie. Gemakkelijk uitputten in geld en energie. Woorden verspillen. Verstopping en/of gasvorming. Spijsverteringskrampen en pijn voor menstruaties.

Evenwichtige pitta

Warm, vurig, liefdevol, en tevreden. Een gezicht dat straalt van geluk is erg pitta!

Verstoorde pitta

Maagzuur, maagzweren, branderig gevoel in darmen, aambeien. Huid met uitslag, ontstekingen, acné. Slecht zicht. Vijandigheid, haat, onverdraagzaamheid en jaloezie.

Evenwichtige kapha

Heeft een uitstraling van innerlijke zekerheid en stevigheid. Het meest wezenlijk aspect van een gezond mens.

Verstoorde kapha

Te lang slapen, problemen met slijmvliezen zoals verstopte neus, kou op borst, allergieën, astma, pijnlijke gewrichten. Hebzucht, overmatige gehechtheid. Kan geen oude dingen weggooien. Koppig, traag, slaperig en lui. Worden depressief bij koud en vochtig weer en worden daardoor trager.

Gevaar voor stagnatie. Ze moeten vooruit blijven gaan. Iedere stagnatie geeft traagheid (angst voor verandering, vastzitten aan materie en verleden). Als ze flink gestimuleerd worden komt hun vitaliteit naar boven.